Udruga žena Zablatje

Udruga žena Zablatje je osnovana 11. 2. 2007. Udruga trenutno broji 38 članova.

Upravna tijela udruge su : izvršni odbor, nadzorni odbor, a odgovorna osoba za zastupanje udruge je predsjednica udruge.

Slogan udruge je “Družimo se i obogaćujmo svoj duh“ pod kojim svake godine organiziramo manifestaciju druženja žena Kc-Kž županije. Uzvanici manifestacije svake godine, dobivaju jedinstven poklon koji izrađuju kreativne članice udruge, a to su izrada cvijeća od krep-papira, figurica od fimo-mase, kožnih etua za mobitele, ukrasnih platnenih vrećica, oslikavanje staklenih čaša te ukrašavanje drvenih pločica salveta tehnikom.

Zaštitni znak udruge je tratinčica i djetelina s četiri lista. Tratinčica je cvijetak koji raste po zelenim površinama i dvorištima Zablatja, a simbolizira predanost, vjernost i skromnost. Njezino ime prevedeno s latinskog znači lijepa, trajna i izdržljiva, a upravo te karakteristike krase vrijedne žene Zablatja. Djetelina  s četiri lista je za sreću jer legenda kaže da svaki od listova na djetelini ima svoje posebno značenje jer simboliziraju vjeru, nadu, ljubav i sreću.

Družeći se, Udruga radi na očuvanju kulturne baštine sela te njeguje stare običaje, nošnje, pjesme i plesove koje prezentira u kulturnom programu manifestacije druženja žena. Prezentiramo starinske kolače sudjelovanjem na priredbi „Podravski motivi“ te na svjetskoj izložbi pasa Kinološkog društva Koprivnica.

Žene Zablatja pokazale su svoju nesebičnost i plemenitost sudjelujući u mnogim humanitarnim akcijama kao što je prikupljanje novaca prodajom domaćih kolača i doniranje istih udruzi „NADA“ te za kupnju medicinskih uređaja u općoj bolnici Dr. Tomislava Bardeka u Koprivnici.

Udruga budi ekološku osviještenost sela uređujući cvjetne gredice te okoliš  crkve sv. Martina i mjesnog groblja u Zablatju.

Udruga svoje aktivnosti provodi uz sredstva iz proračuna Općine Legrad i Kc-Kž županije.