Vježba Crvenog križa na jezeru Šoderica

25.10.2022.

Održana je Međunarodna terenska vježba timova za odgovor na krizne situacije, koju je organizirao Crveni križ uz podršku mreže Susjedi pomažu prvi.

Gotovo 500 sudionika iz Hrvatske i inozemstva sudjelovalo je na izvođenju vježbe , a važno je istaknuti čelnike i timove Crvenih križeva iz Italija, Turske, Albanije, Poljske, Bugarske i Slovenije, Članove Crvenog polumjeseca iz Španjolske te vodstvo Međunarodne federacije Crvenog križa i predstavnike lokalne vlasti.

Sama vježba osmišljena je i provedena na način da se istovremeno odvijala na dvije lokacije uz audio i video komunikaciju uz pomoć kamera za tijelo. Na Šoderici se provodio dio vježbe, to jest evakuacije, organizacija evakuacijskog centra, podjela humanitarne pomoći i psihosocijalna pomoć žrtvama u slučaju poplave. Uz to, organizirana je i služba traženja, prve pomoći i logističke podrške.

Cilj vježbe je bio pokazati pripravnost domaćih i međunarodnih timova Crvenog križa u slučaju prirodne katastrofe - poplave. Tokom vježbe, uz pomoć čamaca Rescue Runner, uspješno su spašeni stanovnici zarobljeni na obližnjem otoku. Vježba je uspješno odrađena, te su svi timovi pokazali visoku spremnost i stručnost na terenu i  u kriznim situacijama.

Na sljedećim linkovima možete pogledati video i slike sa terena.

Izvor:

https://www.hck.hr/novosti/zapocela-velika-medjunarodna-terenska-vjezba-timova-za-odgovor-na-krizne-situacije/11504

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/medunarodna-terenska-vjezba-crvenog-kriza-10298316