Sastanak predstavnika županije i općine s investitorom u geotermalni projekt

24.11.2017.

U prostorijama Županijske uprave u četvrtak, 23. studenoga održan je sastanak u vezi realizacije projekta iskorištavanja geotermalne vode na poljima Legrad i Kutnjak na području Općine Legrad, kojemu su u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Darko Sobota, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Damir Petričević, kao i ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređenje Zlatko Filipović i načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

Predstavnici investitora, tvrtke „MB Geothermal“, predvođeni generalnim menadžerom Dragutinom Domitrovićem, prezentirali su status projekta iskorištavanja geotermalnog potencijala na prostoru Koprivničko-križevačke županije, odnosno na lokacijama Legrad, Kutnjak i Ferdinandovac, u svojstvu nositelja svih rudarskih prava za istraživanje geotermalnog potencijala, a sa svrhom izgradnje geotermalne elektrane.

Na sastanku se razgovaralo i o definiranju prostorno-planskih elemenata, koji postoje u Prostornom planu Koprivničko-križevačke županije, dok su se predstavnici HEP-a uključili glede teme trasiranja dalekovoda.

Investitori su kao sljedeće korake najavili ishođenje lokacijskih dozvola za četiri istražne bušotine, koje će na osnovu rudarskog elaborata odrediti mikrolokaciju buduće elektrane, a planiraju iskoristiti ostatke toplinske energije u proizvodne svrhe, primjerice staklenike, sušare i slično, što je također definirano u Prostornom planu. Nakon puštanja u pogon geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, svoj investicijski fokus planiraju usmjeriti u Koprivničko-križevačku županiju, a županijske stručne službe bit će im na raspolaganju za potrebnu pomoć u svim aktivnostima relevantnim za uspješnu realizaciju projekta.

Izvor:kckzz.hr