Predstavljena knjiga Ortilosi dombokon, dombokon…

09.03.2017.

U srijedu, 8. ožujka 2017. godine u Etnografskom muzeju u Budimpešti predstavljena je knjiga "Ortilosi dombokon, dombokon...," autora Erno Eperjessya. Naslov knjige na hrvatskom bi glasio "Na Ortiloškom brijegovima, brijegovima...," po lokalnoj pjesmi iz Ortilosa. Naime, profesor Eprejessy, od 1948. godine radio je kao učitelj u Ortilosu, a preko svoje majke Hrvatice naučio je hrvatski jezik. Knjiga je zbirka hrvatskih i mađarskih pjesama poznatih u pomurskom i podravskom kraju. Predstavljanju knjige nazočili su načelnici Ortilosa i Legrad, te vijećnici.

Nakon predstavljanje knjige  načelnik i vijećnici susreli su se s djelatnicima Etnografskog muzeja kako bi pokušali saznati neke detalje iz prošlosti legradskoga kraja. Potraga je urodila plodom, jer je pronđen tekst s napjevima i plesovima iz Legrada, te će se nakon prijevoda tekst predati KUD-u Zrin na korištenje.

U sklopu posjete Budimpešte, delegacija je posjetila Mađarski parlament, te se susrela s predstavnicima hrvatske manjine u Mađarskoj.