Održan grafiti ranč u Legradu

22.10.2014.

Prošle subote, posljednje zrake babljeg ljeta izmamile su mnoge posjetitelje iz Legrada okolice i inozemstva, kako bi se družili i uživali s umjetnicima street arta u oslikavanju građevinskih objekata na imanju Gordana Cvetnića iz Legrada, sve s naglaskom na kulturu, ekološki aspekt i kvalitetu života. Zapravo radi se o projektu koji spada u područje Street arta, a koji je pokrenut 2012. godine, čiji je inicijator i pokretač Gordan Cvetnić, uz potporu svjetski poznatog umjetnika i street art crtača Slavena Lunara Kosanovića.

Namjera i ciljevi ovoga projekta su razvoj kulture u tom smjeru te oplemenjivanje prostora (rančeva) grafitima u manjim sredinama i zajednicama.

Slikari grafit artisti nanose svoje ideju u živopisnim bojama i oblicima na građevinske objekte i ograde koje posjeduje neko domaćinstvu ili zajednica. Ovo je bila četvrta za redom grafit art street slikaonica, koja je postala već tradicijom.

Domaćin nam je kazao kako će se oslikavanjem grafitima nastaviti i naredne godine. Planira se pokrenuti i izložba jer umjetnici su slikali i na tablama, tako se ima što pokazati. Poznati karikaturist Mario Sačer, koji se svake godine odazove na suradnju u projektu, također je dao svoj doprinos u karikaturi.

Umjetnička ekipa street arta vrijedno je radila i tako bijele dosadne podloge objekata pretvorila u živopisne boje i oblike koji su dali smisao i zaseban ambijentalni ugođaj puneći ga energijom.

Cijeli projekt i oslikavanje vodio je poznati svjetski street art umjetnik iz Zagreba Slaven Lunar Kosanović čije vizure su poznate po životinjskim oblicima i mačkama koje lete u balonima nebeskim prostranstvima.
Uz Lunara svoj doprinos grafitima dali su još umjetnici Smack i Monet iz Zagreba, te sudionica Rea Berger.
Organizacija okupljanja u projektu pripada Gordanu Cvetniću, vlasniku imanja u Legradu. Svoj doprinos dali su i neki sponzori.

Druženje u vrtu u predivnom prirodnom ambijentu, te toplom babljem ljetu uz dobru domaću hranu, seoske kolače i štrukle, te pečenu turkinju tikvu, posjetitelji su uživali do kasnog popodneva.

Posjetitelji su također imali prilike degustirati sirovu hranu ''Hranu budućnosti", sirove zalogajčiće od sušenih krekera, čipsa od kelja, sunčanog namaza i povrća. Bila im je priređena prezentacija i zelenih kašastih sokova koju su sa zanimanjem pratili i okupljali se oko okruglog stola. Prezentaciju je izvodila praktičarka i istraživačica sirove hrane i namirnica Nada Zlatar Lukavski.

Tekst: koprivnica.net

Slike: Gordan Cvetnić