Objavljen dugometražni turistički film „Zaboravljena jela Podravine“

20.05.2021.

Film "Zaboravljena jela Podravine" kojim je obuhvaćeno područje općina Molve, Novigrad Podravski, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Đelekovec, Legrad, Peteranec, Kloštar Podravski, Ferdinandovac, Podravske Sesvete te Turističke zajednice područja „Dravski Peski“, Turističke zajednice grada Koprivnice i Turističke zajednice Grada Đurđevca je snimljen je s ciljem očuvanja od zaborava tradicionalnih starinskih jela na području tih općina.

Jela su to koja nažalost polako padaju u zaborav, a upravo kroz ovaj projekt sačuvat će ih se za buduće generacije i predstaviti javnosti. Posebnu ulogu u očuvanju imaju razne udruge koje i dalje spremaju ta jela i njeguju tradiciju. Od mudlini, požiraki, bregofske pite, pogače z oreji, prošnjačke pogače i još puno toga sačuvajmo od zaborava naša autohtona jela i tradiciju. Na području naše županije spremanje slastica bregofska pita, pogača z oreji i podravska mazanica imaju status kulturnog nematerijalnog dobra. Pokrenut je postupak zaštite mudlini, a u planu je i pokretanje zaštite "požiraki" kao prve zaštićene hrvatske tjestenine za juhu.

Autor projekta i redatelj je novinar, producent i gastro putopisac Miroslav Mirković, a fotografiju, montažu i produkciju potpisuje koprivnički filmaš Stjepan Dolenec. Uz podravske općine i turističke zajednice u filmu su sudjelovale i mnogobrojne udruge žena. Osim ovog projekta na ljeto se planira produkcija novog filma „Zaboravljena jela Prigorja“ gdje će se prikazati najpoznatija jela i specijaliteti prigorskoga kraja.

Film možete pogledati klikom na poveznicu: ZABORAVLJENA JELA PODRAVINE
Izvor: Turistička zajednica Koprivničko-križvačke županije