KUD Zrin na Dječjim Vinkovačkim jesenima 2022.

26.09.2022.

U nedjelju 11. rujna 2022. KUD „Zrin“ Legrad predstavljao je Koprivničko-križevačku županiju kao  i Općinu Legrad na svečanom mimohodu 57. Malih Vinkovačkih jeseni.

Prva nedjelja nakon otvorenja odnosno tjedan dana prije Svečanog mimohoda tradicionalno se održava priredba za najmlađe sudionike. Svečani mimohod započeo je u 10 sati gdje je raskoš tradicijske baštine pokazalo 50 dječjih skupina iz svih hrvatskih županija te susjedne Bosne i Hercegovine s oko 2500 malih folkloraša. Po uzoru na Svečani mimohod i najmlađi su na čelu povorke ponijeli grb Republike Hrvatske nakon čega su slijedili mladi konjanici te nuštarske mažoretkinje. Puna dva sata, koliko je trajao mimohod, moglo se čuti mnoštvo raspjevane djece, zveckanje dukata, kandžijanje te neumorne tamburaše koji su ih pratili.
Preko Oriona, najstarijeg europskog kalendara, prošlo je bogatstvo cijele Hrvatske gdje je svaka grupa zastala te pokazala jedan dio svoje tradicije, pjesme i plesa.

Kulturno – umjetničkom društvu „Zrin“ Legrad je ovo drugo sudjelovanje na Malim Vinkovačkim jesenima tijekom svog djelovanja.
Osobito dirljiv trenutak bio je tokom mimohoda, kada smo prolazeći ulicama u gomili svih posjetitelja ugledali naše sumještane Općine Legrad.  Zahvaljujemo im na zainteresiranosti da pođu u Vinkovce na jednodnevni izlet kao podrška cijelom društvu.

Nakon odrađenog mimohoda, na ručak i druženje ugostili su nas članovi KUD „Ljeskovac“ Vinkovci kao i davne 2014. godine. Međusobno smo razmijenili znanja i svoju tradiciju, naučili jedni druge najpoznatijim tradicionalnim pjesmama i plesovima, razgovarali o običajima i strukturi mjesta u kojim živimo.

Puni dojmova i novih poznanstava vraćamo se svojem Legradu te planiramo naše zajedničko okupljanje s KUD-om „Ljeskovac“ u našoj Podravini.

 

Predsjednica
Suzana Dimač