Europski piknik u Čiernoj Vodi

26.07.2021.

Prošli vikend, 23.-25.7. bio je rezerviran za još jedan europski piknik u Slovačkoj, u općini Čierna Voda, pod nazivom Quo Vadis Europa u sklopu programa Europa za građane. U projektu su sudjelovali partneri iz Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Italije, Češke i Općina Legrad iz Hrvatske.

Jedan od ciljeva ovog programa je stvaranje mogućnosti za raspravu o europskoj povijesti iza nacionalnih perspektiva te poticanje zajedničke kulture sjećanja i uzajamnog razumijevanja među građanima različitih zemalja, posebno podržavanjem projekata koji odražavaju povijesne prekretnice i promjene u režimima u Europi 20-tog stoljeća i njihovu kontinuiranu važnost za današnju Europu. Također, ovaj projekt promovira ulogu europske kulturne baštine kao najvažnijeg elementa kulturne raznolikosti i interkulturnog dijaloga te lokalne baštine povezane s europskim sjećanjem.

Tri člana predstavljala su Općinu Legrad u trodnevnom događaju. Nakon službenog dijela i predavanja gospodina Bele Balogha, obišli smo okolicu općine Čierna Voda te posjetili povijesni neogotički dvorac obitelji Esterhazy u Galanti.

Ovim putem želimo zahvaliti Općini Čierna Voda na odličnoj organizaciji i još boljem gostoprimstvu.

A uskoro se vidimo u Legradu na 12. europskom pikniku 6.-.8.8., gdje se družimo zajedno s 26 općina iz 13 europskih zemalja te ćemo raspravljati o tome kako učiniti Europu još jačom.