16. Županijska smotra dječjeg folklora

13.05.2019.

Pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, u nedjelju 12. svibnja 2019., održana je 16. Županijska smotra dječjeg folklora u Društvenom domu u Kalinovcu. Organizator je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a domaćini članovi KUD-a ˝Grgur Karlovčan˝ iz Kalinovca.

300 malih plesača i svirača u dobi od 4 do 14 godina predstavilo se dječjim igrama i njihovoj scenskoj obradi, te plesnim izvedbama dječjeg folklora podravskog kraja.

U programu je sudjelovalo 12 grupa u 3 skupine:

  • dječje grupe nižeg uzrasta (djeca do 10 godina) – Folklorna skupina dječjeg vrtića ˝Bubamara˝ Kalinovac, Foklorni ansambl Koprivnica , KUD ˝Širine¨ Novo Virje, KUD ˝Zrin˝ Legrad, KUD ˝Stari graničar˝ Cirkvena i KUD ˝Grgur Karlovčan˝ Kalinovac
  • mješovite dječje grupe (djeca od 4 do 14 godina) – KUD ˝Rudar˝ Glogovac, KUD ˝Prugovac˝, KUD ˝Petar Preradović˝ Đurđevac i DIF Koprivnički Ivanec
  • dječje grupe višeg uzrasta (djeca od 10 do 14 godina) – KUD Molve i Folklorni ansambl Koprivnica

Selektorice smotre Slavica i Lana Moslavac iz Kutine odabrale su grupe koje će predstavljati Županiju na državnim manifestacijama.
Županiju će na državnoj smotri dječjeg folklora predstavljati Folklorni ansambl Koprivnica. Na Vinkovačke jeseni idu KUD Molve, dok na male Đakovačke vezove idu KUD ˝Rudar˝ Glogovac s Folklornom skupinom dječjeg vrtića ˝Bubamara˝ Kalinovac.
Selektorice su odlučile ukoliko netko od spomenutih društava ne bude u mogućnosti sudjelovati na dodijeljenoj manifestaciji da KUD ˝Zrin˝ Legrad uskoči na njihovo mjesto. Oduševile su se novom postavom tamburaša kojima je ovo bio prvi nastup. Ostali komentari su bile same hvale te urednost nošnje i frizure. Kao i uvijek nasmiješeni i veseli osvojili su srca publike koji su im uzvratili velikim pljeskom.

Piše: Suzana Dimač